Universiteit Stellenbosch
Welkom by Universiteit Stellenbosch
Waterverlies van granaatvrugte tydens opberging bestudeer met SEM en FM
Outeur: E Els
Gepubliseer: 23/06/2021

Granaatvrugte verloor maklik vog, alhoewel dit 'n dik skil en 'n taai leeragtige vel het. Dit lei tot 'n verswakte visuele voorkoms en finansiële verlies, en in uiterste gevalle, na-oesverlies van aangetaste vrugte. 'n Studie is deur 'n span van SARChI Postharvest Technology by Universiteit Stellenbosch gedoen om strukturele veranderinge in mikro-krake, waspatrone en skilweefselfraksies te identifiseer en te karakteriseer om die tendense van waterverlies in granaatvrugte tydens opberging te verstaan.

Skandeer-elektronmikroskopie (SEM) by die SAF SEM-eenheid is gebruik vir mikro-ondersoek van oppervlakstrukture. Konfokale laserskandering is by die SAF Fluoressensie Mikroskopie (FM) -eenheid uitgevoer vir mikro-ondersoek van die wasagtige skil.

Verskeie strukturele kenmerke soos oppervlakopeninge en waspatrone is op die granaatskiloppervlak geïdentifiseer. Die skil dikte is dunner aan die kelk-punt van die vrug. Daar is ook groter lensvormige grootte, groter porositeit, sirkelvormigheid en rondheid aan die kelkpunt van die vrug. Dit maak die kelk-punt kwesbaarder vir waterverlies in vergelyking met die ekwatoriale en stam end streke.

Die studie stel 'n beheertegniek vir waterverlies voor wat die variasie in oppervlakopeninge van die verskillende streke in ag neem. Oppervlakwas en -bedekking kan geoptimaliseer word deur die strategies gedifferensieerde behandeling van die vrugoppervlak. Verswakte vrugte kan ook tot die minimum beperk word.

 

 

Mediaversoeke:

M Frazenburg (SAF SEM-eenheid)

E-pos: mrfsem@sun.ac.za

UL Opara (outeur)

E-pos: opara@sun.ac.za