Universiteit Stellenbosch
Welkom by Universiteit Stellenbosch
Versteekte talente... Prof Stan kan regtig kook!
Outeur: Petro Mostert
Gepubliseer: 16/11/2021

Een ding wat niemand kan betwis nie is dat prof Stan beslis kan kook. Hy het sy eie unieke styl, werk in 'n baie netjiese kook-omgewing, en volg 'n spesifieke metodologie wat 'n resep van papier tot in die bord neem.

Prof Stan koester steeds sy eerste kookboek: Man Alone Cookbook <insert pic>. Hy het hierdie boek in 1995 van 'n vriendin ontvang wat gedink het dit is tyd dat hy iets interessanter as visvingers en rys leer opdis.

Hy het later opgegradeer na wat hy steeds as een van sy gunstelinge beskou, 30 Minute Italian. “Ek kan amper enige van die resepte binne 90 minute voorberei en dit is van hierdie bladsye af dat ek die saffraan-strikkies gemaak het wat my destydse vriendin (nou my vrou), Helena, oortuig het dat ek verborge potensiaal het. Diep verborge."

Met die bekendstelling van sy mede-sjef vir Prof Stan se Groot Kook, Mari-Louis Guy, het prof Stan haar gevra om hom te help met 'n dilemma:

“Ek werk redelik lang ure, ons het twee tienerdogters van 13 en 15 jaar oud. My vrou het 'n praktyk as 'n psigiater in die dorp. Ek hou daarvan om gesonde kos vir die gesin te kook, maar my tyd is beperk en, om eerlik te wees, is ek 'n redelik stadige kok. Kan jy my help?"

Natuurlik kon sy, en deur die sessie het Mari-Louis 'n storm in haar ateljee-kombuis in Vredehoek, Kaapstad, losgekook. Aan die einde van die geleentheid het sy twee begingeregte onthul, wat sy noem: Aandete klaar. Klik hier om haar resepte te vind vir La Perla Style Tagliatta and Primi Piatti style Pasta Recco.​


Aandete klaar!

Deur Mari-Louis Guy

 

My drang om resepte vir kenmerkende geregte van bekende en my gunsteling restaurante te vind en te probeer herskep, het my bekend gestel aan 'n klomp nuwe resepte. Sedert die COVID-inperking het hierdie fassinasie tot 'n obsessie gegroei. 

 

2 copy.png 

La Perla in Seepunt het vir altyd 'n magiese houvas op my gehad. In die sewentigerjare was hierdie die plek waarvoor my ouers gereeld die vieruur se ry Kaap toe sou aanpak, almal aangetrek en opgewonde. Dit het altyd hoog op my lys gebly van my sedert ek dit veertig jaar gelede vir die eerste keer besoek het. Hierdie resep is deur my gunsteling bediener in my oor gefluister voordat hy afgetree het na byna drie dekades se diens daar. Ek dink myne kom naby aan die ware Jakop.


Lewer 4

Bestanddele

600 g beesfilet

1 pakkie songedroogde tamaties in olie

'n paar druppels olyfolie

6 knoffelhuisies

1/2 koppie sojasous

¼ koppie Worcestersous

2 takkies roosmaryn

'n klont botter

'n glas groente-olie

sout en peper

'n handvol skemerkelkie-tamaties, in kwarte gesny

vars roketblare

skil en sap va
n 1 suurlemoen

Parmesaankaasskaafsels


Metode

Haal die beesfilet uit die yskas en laat tot kamertemperatuur kom.

Om die marinade te maak: Sny die songedroogde tamaties oop. Gooi die olie en sap uit in 'n bak. Voeg 'n klut olyfolie by.

Sny die tamaties in skywe, voeg by die marinade.

Skil en sny die knoffel in dun skyfies, hou 'n 1/4 eenkant vir opdiening, voeg die res by die marinade.

Voeg die soja en Worcestersous en die roosmaryndenne by. Meng om te kombineer.​

Sny die filet in 3-4 ewe groot medaljes.

Plaas die filet in die marinade, bedek en draai dan die vleis elke paar minute om.

Alhoewel dit beter is om die vleis oornag te marineer, sal 20-30 minute deug as jy haastig is.

Voeg die botter en olie in 'n warm pan, braai aan alle kante vir sowat 2 minute.

Kook die beesvleis in 'n warm pan, sowat 3 - 5 minute per kant, braai aan alle kante. Verwyder van die hitte, geur met sout en varsgemaalde peper.

Laat die vleis rus voor jy dit in dun skywe sny. Hoe langer die vleis rus en afkoel, hoe dunner die skywe sal jy regkry.

Voeg al die marinade in dieselfde pan. Kook oor medium hoë hitte, roer gereeld, tot gaar en effens verdik.

Gooi die sous op 'n opdienskottel. Rangskik die vleis op die sous. Sprinkel die bykomende knoffel en vars tamaties oor, indien gebruik. Top met roketblare, bedruip met die suurlemoensap en -skil. Top met dun parmesaanskaafsels.

Wenk:

Wanneer jy hierdie gereg vir groter groepe maak, voeg ongeveer 150g filet en 3 songedroogde tamaties per persoon by en skaal dan die res van die bestanddele proporsioneel op.

Kook die vleis voor die tyd, laat afkoel tot kamertemperatuur, bedek met kleefplastiek en rol styf in perfekte vorm. Verkoel tot koud en ferm, sodat jy dit in baie dun skywe kan sny.

Sien video hier


3 copy.png

Primi is die perfekte allrounder wat moeiteloos voorsiening maak vir al jou behoeftes en buie.

Dit bied 'n vinnige en heerlike ontsnapping van raserige skares. Dit is die perfekte ontmoetingspunt vir 'n lang rustige ete saam met vriende. Die belangrikste is dat dit 'n balans vind met 'n spyskaart wat elke ouderdom en smaak bevredig en waar kinders verwelkom en vermaak word. Hierdie is een van hul beste geregte volgens my.


Lewer 4

Bestanddele

500 g penne pasta

1 tl kerriepoeier

'n knippie origanum

2 knoffelhuisies, fyn gekap

'n klut olyfolie

'n knippie suiker

'n knippie sout

'n knippie brandrissievlokkies

1 tl tamatiepasta

1 klein potjie Marinarasous (400g)

½ koppie vars room

vars koljander

gerasperde parmesaankaas

 

 Metode

Kook die pasta volgens die verpakkingsinstruksies. Syg uit en hou eenkant, maar hou 'n koppie van die pastawater voor.

Gebruik dieselfde pot en braai die kerriepoeier, origanum en knoffel liggies saam met die olyfolie tot geurig.

Voeg die suiker, sout en brandrissievlokkies by.

Voeg die tamatiepasta by, roer en kook vir 'n minuut voordat die marinara-sous bygevoeg word.

Voeg die marinara sous by. Roer om te kombineer en kook dan tot aromaties.

Voeg die vars room by.

Roer die pasta by en kook deur.

Sit voor met vars gekapte koljander en fyn gerasperde parmesaankaas.​

Sien video hier​